دیدنی های جهرم
شهر جهرم از شهر های نیمه جنوبی استان فارس و در فاصله ۱۷۰ کیلومتری از شیراز قرار گرفته است. جهرم در گذشته به نام (گهرم) شناخته می شد که به معنای (محل حضور گرما) می باشد و در کتاب شاهنامه فردوسی از این شهر در دوره ساسانیان یاد شده است. جهرم بزرگترین و پرجمعیتترین شهر نیمهٔ جنوبی استان فارس، دومین شهر بزرگ و سومین شهر پرجمعیت در کل استان و پنجمین شهر بزرگ جنوب ایران است .همچنین این شهر از جاذبه گردشگری فوق العاده ای نیز برخوردار است.در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با دیدنی های جهرم بیشتر آشنا شوید.
بقعه شیخ خلیفه
بقعه شیخ خلیفه (زینالدین علی خلیفه) مربوط به سده ۷ ه.ق است و در شهرستان جهرم، بخش خفر، روستای جزه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۷۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این آرامگاه مزین به کاشیهای معرفی است که قسمتی از کاشیهای محراب آن در سال ۱۳۱۶ خورشیدی از طرف اداره سابق فرهنگ شهرستان جهرم اقدام به انتقال آن به موزه پارس در شیراز گردیده که اکنون در این موزه قرار دارد. در این آرامگاه تعداد ۶ گور وجود دارد که احتمالاً از دانشمندان و برجستگان خفر بودهاند. هنوز مقرنسهای قسمتی از تاقها سالم باقی ماندهاست.
آتشکده قدمگاه
آتشکده قدمگاه یکی از جاذبه های دیدنی شهر جهرم است که به گونه ای بر فراز تپه ای در جنوب شهر جهرم قرار گرفته است که چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. طبق کاوش های باستانی و به گفته محققان این بنا متعلق به دوران ساسانیان است که در سال های اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، مرمت و بازسازی شده است.
چهارطاقی آتشکده قطبآباد
یکی دیگر از این آتشکدههای دیدنی آتشکده قطبآباد است. این بنا نیز متعلق به دوره ساسانیان است و در ۲۰ کیلومتری قطبآباد جهرم به زاهد فسا قرار دارد. با گذشت حدود دو هزارسال این بنا ساختار چهارطاقی و گنبد خود را حفظ کرده است و بر بلندای تپه خودنمایی میکند.
دروازه پیر شبیب
دروازه پیر شبیب از آثار تاریخی و دیدنی دوران قاجاریه است که در داخل شهر جهرم واقع شده است. این بنای تاریخی از دالانی با سقفی گنبدی تشکیل شده که دارای تزیینات چون عرقچین و مقرنس کاری است.
مدرسه خان جهرم
مسجد و مدرسه خان توسط فردی به نام محمد حسن خان تاسیس گردیده است. این بنا در ۲۰۰ سال قبل توسط یکی از اعضای خاندان محمد حسن خان مورد مرمت قرار گرفته است. این بنا مربوط به دوره صفویه بوده و مواد مورد استفاده در ساخت این بنا خشت، گل، آجر و سنگ می باشد. امروزه تعداد زیادی از علم آموزان در این مکان کسب علم می کنند.
قلعه گبری
قلعه گبری، محل سکونت زرتشتی ها بوده که در جهرم زندگی می کردند. در حمله اعراب به این منطقه چیزی از این قلعه تاریخی به جا نماند. این قلعه روی کوهی باصفا و سرسبز در فاصله کوتاه از غار سنگ شکنان واقع شده است. این قلعه به شکلی بوده است که هیچ کس نمی توانسته از این قلعه بالا برود و به آن نفوذ کند زیرا کوه آن همانند دیوارهایی بلند سد راه می شود. از شگفتی های قلعه گبری جهرم چاه این قلعه است که در سنگ کوه حفر شده است.
پل گچی اسفل
بر روی رودخانه سیمکان، در روستای اسفل، شاهد پلی زیبا و قدیمی خواهید بود که معماری حسابشده و چشمنوازی دارد و از جاهای دیدنی جهرم به شمار میرود. زمان احداث این پل به دوران صفویه برمیگردد و معمار آن شخصی به نام «خواجه عبدالصمد دوزهای سیمکانی» است. مصالح به کار رفته در ساختمان این پل زیبا سنگ و ساروج است.
مسجد جامع جهرم
اين بنا در کوي سنان شهرستان جهرم در استان فارس واقع گرديده و از آثار دوره صفوي است . بنايي ساده با صحن، ايوان، غرفه هاي دوطبقه و شبستان است که کلا با سنگ و گچ ساخته شده است . لوحي سنگي در بالاي در غربي مسجد نصب گرديده است که بر اساس آن، اين مسجد در سال ۱۰۸۴ ه-. ق که رو به خرابي مي رفته، توسط شخصي به نام حاجي رضا تعمير شده است . اين بنا به شماره ۹۸۷ به ثبت تاريخي رسيده است .
بازار سرپوشیده جهرم
یک بنای خشتی و سرپوشیده متعلق به دوره زندیه که شباهت فروانی به بازار وکیل شیراز نیز دارد و لقب خواهر دو قلوی بازار وکیل را به همین دلیل گرفته است. این بازار گنبدی شکل دارای حجره های بسیاری می باشد که معماری دوره زندیه را به بهترین شکل به نمایش گذاشته است. بنا از بخش هایی قبیل: چند کاروانسرا، حمام و مسجد تشکیل شده است.
روستا هکان
روستا هکان از توابع شهر جهرم دارای معماری بسیار خاص و جذابی می باشد. یکی از جاذبه های مهم این روستا، نزدیکی این روستا به دشت هکان می باشد که دشتی بسیار زیبا با طبیعتی دلنشین می باشد. از جمله محصولات اصلی این روستا می توان به تنباکو، برنج، انواع مرکبات اشاره کرد که از جمله محصولات کشاورزی مهم این روستا می توان به لیمو ترش و لیمو شیرین اشاره کرد. قرار گرفتن این روستا در مجاورت کوهستان و همچنین وجود نخلهای تنومند، زیبایی این روستا را چند برابر کرده است.
آبشار مروارید خفر
حالا که گذرمان به جهرم زیبا افتاده است بیانصافی است اگر به ذکر بناهای تاریخی این شهر بسنده کرده و چشم بر جاذبههای طبیعی و فرحبخش جهرم که از دیگر جاهای دیدنی جهرم هستند ببندیم. آبشار مروارید خفر یکی از جاذبههای طبیعی و دیدنی شهر جهرم محسوب میشود که در تمام فصول سال پذیرای گردشگران و علاقمندان به طبیعت است. جاذبه این آبشار در فصل زمستان دو چندان میشود؛ چرا که دارای چشمه آب گرم است و در زمستان بخاری از آن بلند میشود و جلوهای رؤیایی به آبشار میبخشد و همانند نقاشیهای اسرارآمیز ژاپنی میشود. آب این چشمه شیرین و آشامیدنی است. انواع ماهی و خرچنگ در آن زیست میکنند.
غار سنگ تراشان
غار سنگتراشان از جاذبههای دیدنی جهرم و مقصد بسیاری از گردشگران است. این غار یکی از بزرگترین غارهای دستساز جهان است که به دست سنگتراشان جهرمی در دوران صفویه انجام ساخته شده است. هدف آنها از کندن سنگهای آهکی غار امرار معاش بوده است اما با ایجاد نقشهای زیبا و ساخت ستونها برای استقامت سقف غار بنایی تاریخی و ارزشمند را به یادگار گذاشتهاند. حدود صد ستون در طول غار مشاهده میشود که زیبایی بیشتری به تالار غار بخشیدهاند.
غار شفق
غار شفق در ۱۴۰ کيلومتري شرق شيراز، در شهرستان جهرم بخش سیمکان در ۷۵ کیلومتری جهرم و دقیقا روبروی روستای کوشکسار قرار گرفته است . غار شفق غاری آهکی می باشد و از غارهای تونلی و طبقاتی است. این غار دارای استلاگمیت و استلاکتیت های منحصر به فردی میباشد. اين غار، سه دهانه دارد و درون آن مانند سالني است که گنجايش صدها نفر انسان را دارد.این غار در دهه چهل شمسی توسط کوهنوردان فارس کشف شد. از لحاظ غار سنگها این غار غنی نمی باشد. رطوبت داخل غار نیز نسبتا بالاست.
ارسال نقد و بررسی