جاهای دیدنی ساوه
ساوه از شهرهای استان مرکزی و مرکز شهرستان ساوه، در کشور ایران است. جمعیت این شهر در سال ۲۰۱۲ برابر با ۲۰۱۸۲۸ نفر است . ساوه یکی از شهرها و مناطق باستانی بازمانده از دوره ساسانی است که در اواخر آن دوره و در اوایل دوره اسلامی یعنی سال ۲۲ هجری، جزو ایالت جبال یا کوهستان بودهاست.ساوه از شمال به شهرستان زرندیه و استان قزوین، از جنوب به شهرستان تفرش و استان قم، از شرق به استان تهران و قم و از غرب و جنوب غربی به استان همدان و شهرستان کمیجان محدود میگردد.شهر ساوه دارای آثار تاریخی و دیدنی بسیاری می باشد که دیدن آنها خالی از لطف نیست . در ادامه مطلب همراه تاپ توریست باشید تا درباره جاهای دیدنی ساوه بیشتر بدانید.
گنبد چهارسوق
گنبد چهارسوق مربوط به دوره صفوی است و در ساوه، خیابان سلمان ساوجی واقع شدهاست. این اثر در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۳۸۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این بنا در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۸۶ به مناسب روز جهانی صنایع دستی به عنوان موزه مردمشناسی شهرستان ساوه مورد بهرهبرداری قرار گرفت. در این موزه اشیایی همچون کتب خطی و دستنویس، انواع قفلهای قدیمی، ظروف مسی و سفالی، سکه و اسناد خطی و سنگ قبرهایی مربوط به دوره قاجار به نمایش درآمده است.
قیز قلعه ساوه
یکی از مهمترین آثار شگفتانگیز معماری کشور در مناطق مرتفع و سخت گذر ایران در دوره باستان که تاکنون ناشناخته مانده قیز قلعه ساوه میباشد.عظمت بنا و فلسفه وجودی ساخت آن دراین منطقه به حدی جالب است که میتوان از آن به عنوان یکی از منابع مهم جذب گردشگر بینالمللی به استان مرکزی و همچنین معرفی دستاوردهای معماری ملی و باستانی ایران قدیم اشاره کردقصر، عبادتگاه و دژ دفاعی قلعه دختر ساوه بر روی صخره بلندی مشرف به دشت ساوه بنا شده که از سه طرف شرق، غرب و جنوب بوسیله صخرههای متعدد دیگری احاطه شدهاست.
امامزاده سید اسحاق (ساوه)
بنای امامزاده سید اسحاق در شرق شهر ساوه، ابتدای جاده ساوه به قم قرار دارد و نشانی از هنرنمایی دوره سلجوقیان و صفویه است. این اثر در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۱۵ با شمارهٔ ثبت ۲۷۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این بنا دارای بقعهای برج مانند است و سبک ساختمان آن مانند بناهای عصر سلجوقیان در نیمه قرن هفتم هجری قمری است که در عصر صفویه نقشه گنبد به صورت کنونی درآمده و درگاههای آن تنگ و کوتاه است. اهمیت این بنا به علت آجرها و کاشیهای فیروزهای روی مقبرهاست که دارای خطوطی بسیار زیبا است.
آرامگاه امامزاده نوح بن موسی بن جعفر
بقعه امامزاده نوح بن موسی جعفر مربوط به دوره صفوی – دوره قاجار است و در شهرستان ساوه، روستای بالقلو واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۱۹۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
شهر زیرزمینی آوه
شهر زیرزمینی آوه در جنوب شرقی ساوه در حاشیه آزادراه ساوه به سلفچگان واقع شده است. ساخت این شهر تاریخی به «اردشیر بابکان» نسبت داده می شود. شهر زیر زمینی آوه دارای محوطه باستانی، آب انبار قدیمی، کاروانسرای صفوی و آستان مقدس امامزاده عبدالله است و بزرگترین محوطه تاریخی استان مرکزی محسوب می شود. طبق بررسی ها و مطالعات باستان شناسی روی سفال های مکشوفه از این محوطه تاریخی قدمت آن به عصر مفرغ، آهن و دوره میانی اسلامی می رسد. کاروانسرای موجود در این محوطه باستانی نیز از دوران حکومت صفویان به شکل چهار ایوانی و قرینه سازی کامل به یادگار مانده است.
تپه باستانی آوه
تپه باستانی آوه که نزدیک به 30 متر ارتفاع داره، احتمالا بقایای برج یا ساختمانی مرتفعه. در دامنه این تپه خشت و آجر های فراوانی به چشم می خوره. این تپه یکی از برج های دیدبانیه که سلطان محمد سلجوقی در چهار جانب جلگه آوه ساخته بود. تپه تاریخی آوه در کنار روستای آوه از توابع شهرستان ساوه قرار دارد. تاکنون از این مکان سفالینه های بسیاری استخراج شده که عمدتاً به دوره های قبل از اسلام و برخی هم به دوره بعد از اسلام تعلق دارند. روستای آوه در 10 کیلومتری شهر ساوه قرار گرفته است.
مسجد جامع ساوه
مسجد جامع ساوه از اولین مسجدهایی است که در ایران و در شهر ساوه ساخته شده و طی دورههای مختلف توسط هنرمندان ایرانی تزئین و مرمت شدهاست. به طوریکه نوسازیهای انجامشده موجب شده است که اثری از بنای اولیه مسجد در روزگار کنونی باقی نماند. این مسجد تماماً از خشت و گل ساختهاست و در نوع خود بینظیر میباشد. این مسجد مشتمل بر یک صحن و گنبدی در جنوب، دو ایوان، یک مناره، چند شبستان، محرابهایی متعدد و قدیمی با خطوط کوفی و دو محراب از دوره صفویه با خط ثلث است.
مناره مسجد جامع ساوه
مناره مسجد جمعه (جامع) مربوط به دوره سلجوقیان است و در ساوه، خیابان سلمان ساوجی، مسجد جامع واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۵۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این مناره که از آجر و ساروج ساخته شده است، در خارج از محدوده بنای مسجد جامع قرار دارد. ارتفاع مناره ۱۴ متر و قطر آن ۳٫۵ متر میباشد و در داخل آن پلههایی قرار دارد. قسمت پایینی این مناره ساده بوده و قسمتهای بالایی آن، مزین به نقوش آجری میباشد.
مسجد انقلاب
بنای “مسجد انقلاب(سرخ)” از دیگر آثار کهن و جاهای دیدنی ساوه است که در ضلع شمالی میدان انقلاب واقع شده و تزیینات و کتیبههای سرخ رنگی در آن وجود دارد. بنای این مسجد مشتمل بر گنبدی ساده و آجری، یک گلدسته، سه رواق و چند ایوان برجای مانده از دوران سلجوقی است.محراب زیبای مزین به چند کتیبه گچبری شده همراه با نقاشی و پوشش مزین به نقوش رنگین، از جلوههای این بناست.
بازار ساوه
مجموعه تاریخی بازار ساوه مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان ساوه قرار دارد، امتداد این بنا از شمال به خیابان امام خمینی و از جنوب در میدان انقلاب واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۵۲۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
چشمه بالقو
یکی دیگر از جاهای دیدنی ساوه چشمه بالِقلو استان مرکزی است که در منتهیالیه روستای بالقلو در جنوب شهر غرقآباد شهرستان ساوه قرار دارد.دِبی آب این چشمه حدود ۷۰ لیتر در ثانیه است و از پس از خروج وارد یک حوضچه میگردد. این حوضچه بسیار دیدنی است و جلب نظر مراجعهکنندگان را میکنند.از آب این چشمه برای مصارف کشاورزی استفاده میشود.این چشمه دارای مناظر بسیار دیدنی است و همه ساله در فصل بهار و تابستان گردشگران بسیاری را به خود جلب مینماید.
غار آقداش
غار آقداش در کوه های شامل آبادی آقداش در شهر ساوه جای گرفته است. در این غار می توانید شاهد نقاشی های حاکی از سکونت انسان در عصر شکار باشید. غار آقداش به واسطه همین نقاشی ها از مهم ترین محوطه های باستانی و تاریخی شهر ساوه و بخش نوبران محسوب می شود.
آبشار هندس ساوه
آبشار هندس در استان مرکزی واقع است. آبشار کوچک و فصلی هندس یا هندیس یکی از جاذبه های طبیعت گردی جنوب ساوه است که محصور شده در تنگنای دره ای کوهستانی است. منطقه باغستانی و کوچک هندیس فرصت مناسبی برای گذراندن تعطیلات نوروزی برای گردشگران در این منطقه است؛ چرا که این آبشار کوچک ۱۵ متری در فصل بهار و به ویژه فروردین ماه پر از آب و زیبایی است.
امتیاز بازدید کننده: ستاره ها 2