جاهای دیدنی آمل
شهر آمل از شهرهای بسیار قدیمی ایران است و در مرکز استان مازندران قرار دارد.این شهر از شمال به شهرستان محمودآباد، از شمال شرق به شهرستان فریدونکنار، از شرق به شهرستان بابل، از غرب به شهرستان نور و از جنوب به استان تهران محدود میشود. شهر آمل یک شهر توریستی و زیبا در قلب شمال کشور است که در بخش جاذبه های توریستی بیشترین دیدنی ها را از نظر طبیعی و تاریخی در خود جای داده و در بین شهر های استان مازندران مقام اول را از این نظر دارا می باشد. در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی آمل بیشتر آشنا شوید.
عمارت مقبره میربزرگ
یکی از مهمترین بناهای تاریخی مازندران و ایران است که در عهد سلطنت شاه عباس صفوی در سال ۱۰۲۰ هجری قمری بر روی مدفن میر قوام مرعشی بنیانگذار سلسله مرعشیان مازندران در اواخر قرن هشتم هجری قمری ساخته شده و در مرکز بافت قدیم شهر آمل در سبزه میدان و مجاورت مصلای بزرگ قرار دارد. این ساختمان از لحاظ ویژگیهای معماری، گنبد، سردرب ها، کاشیکاری و کتیبه ها کم نظیر است. پلان آن چهار ضلعی، مساحت آن ۷۸۱ متر مربع و مصالح عمده آن آجر می باشد.
برج هشتل آمل
رج هشتل مجموعه عظیم پنج برج آرامگاهی است که در ۵ کیلومتری شرق آمل از جاده بابل، در روستای هشتل واقع شده است. این برج ها یکی از خاص ترین مکان های تاریخی هستند که به شکل مثلث کنار هم چیده شده اند. بزرگترین برج آن مربوط به یکی از سرداران میرقوام الدین مرعشی، سر سلسله مرعشیان است. شهرت این سردار به دلیل مقاومتی ست که در زمان حمله تیمور از خود نشان داد. سردار سپاه میر قوام الدین جان خود را برای حفاطت مردمش در مقابل حمله چنگیز از دست داده است. بنای اصلی بقعه چهار ضلعی است که مسجدی متصل به آن است و ایوانی در جلوی مسجد ساخته شده است.
موزه تاریخ آمل
موزه تاریخ آمل در خیابان امام رضا آمل و در وسط دو پل معلق آمل و پل دوازده چشمه قرار دارد. موزه تاریخ آمل نام موزه ای است که در عمارت ساختمان دارائی واقع شده است. این ساختمان در سال ۱۳۱۵ به عنوان اداره مالیه شهرستان آمل بنا شده و سال ۱۳۸۷ با کاربری فرهنگی در اختیار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران قرار گرفته و پس از مرمت افتتاح شد. موزه تاریخ آمل در سه طبقه و شامل گالری های آثار باستان شناسی، مردم شناسی و اسناد تاریخی ایران و مازندران است.
آتشکده آمل
در زمانهای دور که آئین زرتشتی در ایران متداول بود، آتشکدهها محلی برای عبادت و تجمع پیروان این آئین بود. در سراسر ایران آتشکدههایی از آن دوره به جا مانده است و حتی تعدادی از آنها در مناطق زرتشتینشین هنوز فعال است.در شهر آمل یکی از این آتشکدهها باقی مانده و حالا تبدیل به یکی از جاهای دیدنی آمل شده است.آتشکده آمل بنایی چهار گوش با معماری دوران ساسانی است. بعدها که از آتشکده استفاده نمیشد، محلی شد برای دفن پیکر شمس الدین محمد بن محمود آملی پزشک و فیلسوف ایرانی.گنبد و سازه آتشکده در سالهای گذشته آسیب دید و به همین دلیل سازمان میراث فرهنگی آن را مرمت کرد. هرچند این آتشکده چندان مشهور نیست اما برای علاقهمندان به تاریخ و باستانشناسی میتواند جالب باشد.
حمام شاه عباسی آمل
حمام شاه عباسی با معماری دوره قاجاريه، از آثار تاريخی شهرستان آمل به شمار می رود. حمام شاه عباسی مربوط به سدهٔ ۹ ه.ق است و در شهرستان آمل، بخش لاریجان، روستای آب گرم واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۳۴۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. آب ورودی به حمام شاه عباسی از آبگرم طبیعی دامنه های رشته کوه البرز سرچشمه می گیرد. حمام شاه عباسی با گنبدی خزانه ای و دارای دو ورودی جداگانه برای مردان و زنان است.حمام موقوفه شاه عباسی که با گذشت سالها از زمان تاسیس آن به خاطر اینکه در درمان بسیاری از بیماریهای پوستی، رماتیسم مفصلی، بیماریهای اعصاب و خشکی مفاصل کاربرد دارد، در روستای آب گرم لاریجان همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد.
جنگل الیمستان آمل
یکی از بهترین جاذبه های گردشگری آمل جنگل زیبای الیمستان میباشد.این جنگل سالانه گردشگران بسیار زیادی را به سمت خود جذب میکند.روستای الیمستان که در دل این جنگل قرار دارد بسیار زیبا بوده و میتوانید از آن دیدن نمایید.کوهنوردان زیادی برای کوهنوردی وارد این جنگل میشود و ارتفاعی حدود ۲۵۰۰ متر را فتح میکنند.
جنگل بلیران
جنگل بلیران در روستای بلیران در بخش دشت سر شهرستان آمل قرار گرفته و دارای طبیعتی بکر و زیباست که همه ساله گردشگران زیادی را در سطح منطقه ملی به سمت خود میکشاند.بلیران را بهشت آمل یا بهشت مازندران می نامند؛ جنگلی در بخش میانی این شهر. جایی که وقتی پا به آن میگذاری؛ خنکای کوهستان روی صورتتان مینشیند و تصویری از زیباترین روستاهای گردشگری ایران زمین در مقابلتان باز میشود.این منطقه زیبای جنگلی جایی است که هر سال تعداد اندکی گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب میکند و از پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به یکی از مراکز مهم گردشگری مازندران برخوردار است. شکی نیست در صورت توجه بیشتر میتواند به قطب گردشگری شهر آمل تبدیل شود.
پارک میرزا کوچک خان جنگلی
پارک میرزا کوچک خان جنگلی با وسعت ۴۴۰ هکتار در کیلومتر ۱۸ جاده آمل به تهران واقع شده است. پارک جنگلی نمونه گردشگری میرزا کوچک خان با جنگل های انبوه و همراه با جاده ای زیبا یکی از بزرگترین پارک های جنگلی در خاورمیانه و دومین پارک جنگلی بزرگ استان مازندران است.این پارک دارای امکانات تفرجگاهی آلاچیق، آب آشامیدنی، سرویس دستشویی، اجاق، میز و نیمکت، رستوران و قهوه خانه، سکوی چادر و وسایل بازی کودکان، جایگاه سوارکاری و سه مدخل ورودی است. از جاذبه های آن می توان به این موارد اشاره کرد: جنگل انبوه، جاده جنگلی پارک، آبشار ماهان، هزار پله، چشمه آب سرد، درختان کهن سال، مرتع جنگلی، درختان میوه ای و… .
پارک جنگلی هلومسر
اول ورودی جاده آمل به امامزاده عبدالله، میرسید به پارک جنگلی هلومسر. این پارک که یکی از بزرگترین پارکهای تفریحی در کل مازندران است ۶۷ هکتار است و مثل پارک جنگلی میرزا کوچک خان امکانات رفاهی برای آنهایی که برای گردش و تفریح به این منطقه میروند فراهم شده است.
پارک دهکده طلایی
پارک دهکده طلایی آمل پارک داخل شهری است که در آمل قرار دارد و بزرگترین پارک مازندران است و به عنوان یکی از زیباترین بوستانهای ایران نام برده میشود، این پارک در سال 1372 احداث شد. وسعت این پارک از پل میر بزرگ آغاز میشود و به پارک نارنجستان منتهی می شود.
دریاچهی ساهون
دریاچهی ساهون در دامنه های جنوب غربی قلعه دماوند، نزدیک روستای نوا قرار گرفته است. ارتفاع آن از سطح دریا بیش از ۳۰۰۰ متر است. در گذشته بیش از ۱۰۰۰ هکتار وسعت داشته و تا نیم قرن پیش پر از آب بوده که به مرور زمان بر اثر دخالتهای انسان حجم آب آن کم شده است.این دریاچه از شمال به کوه خرتاب (خردکوه)، از جنوب به کوه مجیله دوش و در پشت آن دوبرار و روستای ایرا، از غرب به روستاهای نیاک و کنارانجام و کندلو و از شرق به مراتع زیبای آزو (آزاب) و کوه بلند ابرت با قله معروف پاشوره منتهی میشود.مراتع وسیع، چشماندازهای زیبای کوهها و قله دماوند همراه با جریان چشمهسارهای کوچک و بزرگ، جاذبههای قابل توجهی را پدیدآوردهاند که میتوانند در فصل تابستان مورد استفاده علاقهمندان و گردشگران قرار گیرند.
دریاچه دوخواهر آمل
دریاچه دوخواهر آمل یکی دیگر از جاذبه های گردشگری در این شهر میباشد.این دریاچه در سمت روستای زیبای نمارستاق قرار دارد که بعد از طی مسیری شما به دشتی زیبای و فوق العاده خواهید رسید که در دل این دشت دریاچه دو خواهر قرار دارد.یکی از نکات جالب این منطقه وجود و دیده شدن کوه دماوند میباشد.
آبشار شاهاندشت
آبشار شاهاندشت در روستایی به همین نام در ۶۵ کیلومتری آمل در کنار رودخانه هراز قرار دارد. آبشار شاهاندشت با ارتفاع ۶۲ متر بزرگترین آبشار استان مازندران است.برای دسترسی به پایین آبشار باید مسیر کوتاهی را پیادهروی کنید. البته با توجه به شیبدار بودن حتما کفش مناسب بپوشید.قلعه ملک بهمن که در قسمتهای قبل گفتیم و تخریب شده است در بالای همین آبشار است.مسیر رسیدن به آبشار شاهاندشت همان جاده هراز است. بعد از رسیدن به پل وارنا از روی رودخانه رد شوید و سپس مسیر جاده را در خلاف حرکت آب رودخانه طیکنید تا به روستای شاهاندشت برسید.
آبگرم استراباکو
آبگرم معدنی استراباکو در جاده هراز، تقریبا ۱۱۰ کیلومتری تهران، ۵۵ کیلومتری آمل، منطقه لاریجان، نزدیک روستای بایجان، مقابل تونل قدیمی رضاشاهی، در محلی به نام قلابن قرار دارد. آبگرم معدنی استراباکو با ۴ چشمه با فواصل کم است که از دل کوه میجوشد و پس از چند متر به رودخانه هراز می ریزد. آبگرم معدنی استراباکو با حرارت ۳۴ درجه سانتیگراد از پای کوه جوشیده و پس از جمع شدن در دو استخر تقریبا بزرگ، از آن سر ریز کرده و به داخل رود خانه می ریزد و میزان ابدهی آبگرم معدنی استراباکو تقریبا ۴ اینچ در ثانیه است.در محل چشمه قلابن (استراباکو) فردی نزدیک به ۱۶۰ سال پیش دو استخر شنا مخصوص آقایان و بانوان احداث کردهاند که امروزه نیز توسط نوادهگانش اداره میشود و در تابستان با مبلغی کم میزبان اهالى محل و توریست هایى معدود قرار مى گیرد. مسیر دسترسی اش پلی قدیمی بر آبی خروشان هراز، و ۵ دقیقه پیاده روی در راهی مالرو زیر صخرههای البرز سترگ در خنکای سایه درختان وحشی با سمفونی دلنشین پرندگان و آوای رود است.
غارهای دستکند آمل
در منطقه کافرکلی، در طول دره هراز از آبادی اسک تا روستای پنجاب به طول ۴۲ کیلومتر در ارتفاعات مشرف به دره و همچنین در چند دره فرعی نزدیک ۲۵۰ اتاق دست کند در دل صخره قرار دارند. این مجموعه در نوع خود از لحاظ تمرکز در یک منطقه، در ایران منحصر به فرد است. این غارها جهت زندگی موقت یا دائم و یا به صورت یک مجموعه تدافعی و دیده بانی مورد استفاده قرار می گرفته اند.
پل دوازده چشمه
پل دوازده چشمه در مرکز شهر بر روی رودخانه هراز ساخته شده است و هنوز بعد از گذشت سالها از ساخت پل ، رفت و آمد روی آن جریان دارد و محل عبور و مرور وسائل نقلیه ، اتومبیل و عابرین می باشد.این پل در حال حاضر دارای 12 چشمه ( دهنه ) می باشد که در زیر 3 چشمه آن آب جریان دارد. در زیر پل فضای بازی قرار دارد که در سال های اخیر تبدیل به پارک و فضای سبز شده و در زیر دو دهنه در سمت غرب پل جاده آسفالته برای عبور و مرور اتومبیل ها می باشد. متأسفانه شهرداری جهت زیبایی روی بدنه پل را با رنگ ، سفید نموده که این عمل باعث از بین رفتن طاقنماهای بین چشمه های پل گردید . این پل امروز در محل به 12 پله معروف است.
ارسال نقد و بررسی