جاهای دیدنی ورامین
شهرستان وَرامین یکی از شهرستانهای استان تهران است. مرکز آن شهر ورامین است که در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر تهران واقع شدهاست. شهرستان ورامین از شمال شرق به شهرستانهای پیشوا و پاکدشت ، از شمال غرب به شهرستان قرچک، از غرب به شهرستان ری، از جنوب به استان قم و از جنوب شرق و شرق به استان سمنان محدود شدهاست. شهرستان ورامین بیش از 250 اثر تاریخی و گردشگری را در خود جای داده است که حدود 80 اثر به ثبت ملی رسیده و این آثار، دارای جاذبه های خاصی برای گردشگران است. در ادامه مطلب همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی ورامین بیشتر آشنا شوید.
مسجد جامع ورامین
این مسجد از قدیمیترین مساجد قاره آسیا و جزو 152 آثار برتر کشور است، مسجد جامع ورامین تنها نمونه کامل مساجد چهار ایوانی است که به واسطه داشتن تزئینات فراوان، کاشیکاریهای معرق، گچبریها و کتیبههای تاریخی و انواع خطوط مختلف جزو آثار مهم هنری ایران به شمار میرود.
یخچال علی آباد
این یخچال در ابتدای ورودی روستای حصار کوچک در جنوب جاده آسفالته و در جنوب شرقی شهرستان ورامین واقع شده و با شهر ورامین حدود ۱۷ کیلومتر فاصله دارد. ورودی یخچال در جهت شمال قرار دارد و دارای طاق هلالی است. در جهت غربی و شرقی نیز دریچههای کوچکی وجود دارد که احتمالاً از طریق آنها، یخهای جمعآوری شده را به درون یخچال میریختند.
برج علاءالدوله
برج علاءالدوله یا برج آرامگاه علاءالدین به سیدفخرالدین حسن علاءالدوله (سلطان علاءالدین خوارزم شاه) تعلق دارد که گفته میشود در منطقه نفوذ زیادی داشتهاند و بر این منطقه حکومت میکردند. این برج تاریخی در سال ۵۹۱ هجری شمسی احداث شده است. طراحی معماری این برج ترکیبی از زمان مغول، دورة آق قویوتلو و قره قزیونلو است. این برج با ارتفاع حدود ۱۷ متر در نزدیکی شمال مسجد جامع ورامین قرار دارد و از دو قسمت اصلی تشکیل شده است.
کتیبهای که در محل اتصال بخش استوانهای و بخش مخروطی برج وجود داشته، متاسفانه بخشی از آن از بین رفته است و قابل خواندن نیست، این کتیبه مربوط به اواخر قرن ۷ هجری است. این بنای تاریخی با گورهای سلطنتی شباهت دارد و جز بناهای مذهبی شمرده نمیشود. اجساد در این بناها در سرداب نگهداری میشده است. مردم ورامین این برج را متعلق به رهگذری میدانند که در اوایل قرن حاضر بعد از فوت در این محل دفن شده است.
کاروانسرا یا قصر بهرام
این بنا در 154 کیلومتری تهران و سه کیلومتری شمال شرق کارونسرای عین الرشید قرار گرفته و از دوران صفویه برجای مانده است.قصر بهرام به عباس آباد نیز مشهور بوده که نقشه آن نیز به شکل کاروانسرایی چهار ایوانی، اطاقها در اطارف حیات مرکزی و اسطبلها در پشت آن است.
کاروانسرای عین الرشید
این کاروانسرا در پارک ملی کویر و به فاصله دو کیلومتری قصر بهرام قرار دارد و قدمت این بنا مانند قصر بهرام به دوران صفویه بر میگردد.در کنار این کاروانسرا یک آب انبار فرو ریخته و در تپه مجاور آن چشمه عین الرشید قرار گرفته که آبشخور جانوران است.
کاروانسرای دیرگچین ورامین
این کاروانسرا که قدمتش به دوره ساسانی و به دوره قبل از آن میرسد در جنوب ورامین واقع شده و نامهای دیگری چون دژکرد شیر، دیر اجص، قصر الجس دارد.هر چند آنچه امروز از این بنا بر جای مانده مربوط به دوره صفویه است که به شکلی اساسی تجدید بنا شده است، در این کاروانسرا علاوه بر 140 اطاق برای مسافران، آسیاب، مسجد و ساختمانی هشت ضلعی برای اقامت خواص وجود دارد.
پل تاریخی باقرآباد
در مسیر شهرستان قرچک به ورامین و در حاشیه جاده اصلی، پلی تاریخی بر روی یکی از شاخه های فرعی رودخانه جاجرود واقع شده که در اواخر دوره قاجاریه احداث گردیده است.هر چند که نمونه این پل در بسیاری از مناطق کشور وجود دارد ولی اهمیت این پل در تاریخ انقلاب اسلامی به شهادت کفن پوشان دشت ورامین در قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۴۲ مربوط میشود.آن روزها این پل تنها مسیر عبور مردم دشت ورامین به سمت تهران بود که در ۱۵ خرداد سال ۴۲، عوامل ستم شاهی، مردمی را که برای حمایت از امام خمینی(ره) به سمت تهران حرکت می کردند به گلوله بسته و به شهادت رساندند.
یخچال حصار کوچک ورامین
یخچال حصار کوچک یکی از آثار تاریخی شهرستان استان تهران است که در ابتدای ورودی روستای حصار کوچک در جنوب شرقی شهرستان ورامین واقع شده و با شهر ورامین ۱۷ کیلومتر فاصله دارد.این یخچال در دوره قاجاریه و با مصالحی چون خشت و گل بنا شده اما در حال حاضر با وجود این که کاملاً سالم میباشد، بدون استفاده مانده است.
ورودی یخچال حصار کوچک در جهت شمال قرار دارد و دارای طاق هلالی میباشد. این یخچال در جهت غربی و شرقی نیز دریچههای کوچکی دارد که احتمالاً از طریق آنها، یخهای جمعآوری شده را به درون یخچال میریختند.در جریان عملیات مرمت و بازسازی که بر روی این یخچال صورت گرفت، از آجر استفاده شده است.
قلعه ایرج
قلعه ایرج در شمال شرقی وراین به شکل مستطیل در زمان حکومت ساسانیان با ارتفاع حدود ۱۵ متر و وسعت ۲۰۰ هکتار بنا شده است. این قلعه از بزرگ ترین قلعه های تاریخی ایران و بی نظیرترین قلعه خشتی جهان محسوب می شود. قلعه ایرج در چهار جهت، چهار دروازه برای ورود و خروج دارد که دروازه اصلی آن در بخش شمال شرقی واقع شده است. مصالح به کار رفته در این بنا خشت و گل است و باتوجه به مساحت بالای آن به عنوان بزرگ ترین قلعه دفاعی خشتی ایران شهرت دارد.
تالاب بندعلیخان ورامین
تالاب بندعلیخان در شهرستان ورامین قرار دارد و به دریاچه نمک قم متصل است. این تالاب در فصلهای پاییز و زمستان پرآب است اما در فصلهای گرم باتلاقی یا خشک است. ویژگی توجه برانگیز این تالاب تصفیه خود به خودی آبِ آن است. آب تالاب شیرین است و به همین دلیل زیستگاه مناسبی برای پرندگانی مانند اردک، غاز و آبچلیک است. پرواز پرندگان روی تالاب بندعلیخان منظرهای تماشایی است. بهدلیل شکار بیرویه پرندگان این منطقه در حال حاضر جزو منطقههای حفاظتشده است.
روستای خاوه ورامین
روستای خاوه در شهر ورامین قرار دارد و با توجه به نزدیکی به تهران بافت سنتی و قدیمی خود را حفظ کرده است. خاوه در لغت به معنی بهشت کوچک است. روستای خاوه آبوهوای عالی و طبیعتی بکر دارد. در کنار طبیعت زیبا آثار تاریخی بسیاری در این روستا قرار دارند. آسیاب بادی، قلعه و تپههای باستانی، نقارهخانه و مدرسه تاریخی از مکانهای دیدنی روستای خاوهاند.
امامزاده یحیی
دارای گنبد بزرگ آجری است که در بدنهاش هشت دریچه مشبک ساخته شده است. این امامزاده در جنوب شرقی ورامین قرار دارد و متشکل از چهار برج طاق نما است. در قسمت پایین دیواره صحن، گچبریهایی وجود دارد و در پایین آنها نیز کاشیهای بزرگ و زیبایی با جلای فلزی به کار رفته است.
امامزاده حسین رضا
بقعه امامزاده حسین رضا مربوط به دوره تیموریان است و در ورامین، ایستگاه راه آهن، گلزارشهدای حسین رضا واقع شده است. این آرامستان قبرستان مرکزی شهرستان ورامین است وساختمان پزشکی قانونی شهرستان ورامین نیز در آن قراردارد.
امامزاده شاه حسین
بقعهی امامزاده شاهزاده حسین یا شاه حسین درشمال ورامین قرار گرفته است. سبک معماری بنا شبیه برج علاءالدین و مسجد جامع ورامین است بنابراین محتمل است که در دوره مغول ایجاد شده باشد. بنای آستانه به مساحت ۳۰۰ متر مربع در دو طبقه احداث گردیده و اسکلت آن آجری و قسمتی از کاشیکاری معرق محراب آن باقیمانده است که از بقایای آثار هنری نفیس به شمار میرود.
دشت ورامین
دشت ورامین در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد. از این دشت در گذشته به دلیل حاصلخیزی بالا، به عنوان زمین های کشاورزی استفاده می شده است. در زمان حکومت پهلوی، ورامین از مراکز مهم کشاورزی محسوب می شده است. از آنجا که در طول تاریخ به دلیل زمین های وسیع و حاصلخیز یان دشت مورد توجه بوده است، آثار تاریخی بسیاری نیز در آن یافت شده است که می توان تمدن آن را با سیلک کاشان یا شهر سوخته سیستان مقایسه کرد. تاکنون ۲۵۰ اثر تاریخی در این منطقه کشف شده است. رودخانه جاجرود از مهم ترین رودخانه های این دشت به شمار می رود.
ارسال نقد و بررسی