جاهای دیدنی نهبندان
نهبندان یکی از شهرستان های استان خراسان جنوبی واقع در شرق ایران است و مرکز آن شهر نهبندان می باشد. شهرستان نهبندان به علت موقعیت طبیعی و مجاورت با کویر در دشتی نسبتا وسیع واقع شده است. کوه های این شهرستان در شمال و غرب آن شامل کوه سرخ، کوه بیدمشک، کوه بوبک،شاهکوه می باشد. بقیه سطح شهرستان شامل دشت های هموار مثل چاهداشی، دهسلم، سرچاه شو،سهل آباد و نهبندان می باشد. رشته کوه بهاران در شمال شهرستان نهبندان واقع شده است.ناحیه کویری نهبندان نسبتا خشک و کم آب و علف به حساب می آید که آب اغلب قنات های آن کمی شور و مانع رشد غلات و سایر نباتات می شود. اما این شرایط خاص کویری سبب شده است که از هجوم بیگانگان تا حدودی در امان بماند. علاوه بر قوم پارس از دیگر اقوام ساکن در منطقه بلوچ و عرب می باشند.در ادامه همراه تاپ توریست باشید تا با جاهای دیدنی نهبندان بیشتر آشنا شوید.
قلعه شاهدژ
قلعه شاهدژ در 5 کیلومتری شرق شهرستان نهبندان قرار دارد.این قلعه عظیم سنگی،بنایی است دفاعی مربوط به فدائیان اسماعیلی.مصالح بنا تماما از سنگ و آجر است که در بعضی قسمتها سنگها بدون استفاده از ملات بر روی یکدیگر قرار گرفته اند.در داخل قلعه فضاهایی نظیر اتاقهای سربازان،اصطبل،آب انبار،برجهای دفاعی،حصار انبار آذوقه وسایرقسمتهای ضروری وجود داشته است.طبق بررسیهای به عمل آمده این قلعه گنجایش سه هزار نفررا در خود داشته است.قابل توجه است که شالوده این بنا متعلق به دوره ساسانی است که در دوران اسلام توسط لسماعیلیان خریداری،بازسازی ومورداستفاده قرار گرفته است.
آسیاب های بادی نهبندان
آسیابهای بادی یا آسبادها یکی از نمونههایی است که نشان میدهد بشر خودش را با شرایط محیطی خود وفق میدهد و حداکثر استفاده را مینماید. منطقه سیستان و خراسان جنوبی محل وزش بادهای ۱۲۰ روزه سیستان است و یکی از بهترین مکانها برای استفاده از انرژی باد میباشد. در مناطق مختلف این منطقه میتوان آسبادها را مشاهده کرد. علاوه بر خوانشرف همچنین در روستاهای چهارفرسخ، رومه، میغان، همند و… نیز آسبادهایی وجود دارد که تمامی آنها دارای مالکین خصوصی هستند.
مسجد میغان
مسجد میغان به طور کلی در یک مساحت محدود و کوچک ساخته شده است و اجزا معماری آن عبارت است از: صحن، شبستان گنبددار و شبستان ستوندار و گنبدخانه. در صحن مسجد قناتی جاری است که از زیر این قسمت عبور کرده و به طرف دیگر بنا میرود که در آن قسمت نیز این آبها توسط آبگیری در پشت مسجد جمع شده و به مصارف مختلف به خصوص کشاورزی میرسد.
مسجد چهار فرسخ نهبندان
مسجد چهار فرسخ دارای پلانی چهارضلعی می باشد که کشیدگی این بنا در جهت شمالی – جنوبی است این مسجد دارای فضاهای ورودی ، صحن حیاط ، ایوان های نیمه مسقف وضوخانه و شبستان می باشد .ورودی این بنا از ضلع شمالی فضا می باشد و مناره هایی که از قسمت های الحاقی بنا می باشد در هر سمت این ورودی قرار گرفته است . وضوخانه در اولین ایوان ضلع غربی این حیاط قرار گرفته است که پس از عبور از این حیاط به شبستان اصلی مسجد می رسیم . این شبستان دارای ۹ چشمه طاق می باشد . چشمه طاق مرکزی بزرگترین چشمه طاق این شبستان است . همچنین در ضلع غربی این شبستان ۳ پنجره برای ورود نور به این فضا تعبیه شده است . جنس اصلی مصالح این بنا خشت های ۳۰×۳۰ س.م به همراه ملات کاه گل و همچنین اندود داخلی گچ می باشد.
خانه سالاری
خانه سالاری از خانههای تاریخی زیبای شهر نهبندان و در داخل بافت تاریخی این شهر واقع شده است که دارای وسعتی حدود ۱۸۰۰ مترمربع میباشد.قدمت این بنا به دوره قاجاریه بر می گردد و نام آن از مالک قبلی آن آقای سالاری گرفته شده است.جنس اصلی مصالح این بنا خشت های ۳۰ ×۳۰ س.م به همراه ملات کاه گل و ماسه سیمان بوده است . از ویژگی های قابل توجه اثر استفاده از حیاط اندرونی و بیرونی در ساخت با به وجود آوردن فضای عمومی و خصوصی به وسیله چرخش ۹۰ درجه ارتباط بین دو حیاط و عبور از هشتی می باشد همچنین استفاده از طاقهای جناقی و گره چینی آجری در بنا را می توان از دیگر ویژگی های آن دانست.
خانه تقوی (اکرم خان)
این بنا در داخل بافت تاریخی نهبندان واقع شده است. با توجه به شواهد معماری موجود این بنا مربوط به دوره قاجار است. از خصوصیت بارز آن دو ایوان شمالی و جنوبی بنا است که به شیوه قوس جناغی اجرا شده و با فرم دیگر بناهای نهبندان که دارای قوسهای بیز هستند متفاوت می باشد. همچنین این بنا نسبت به سایر بناهای موجود در بافت تاریخی دارای ارتفاع بیشتری می باشد.
مدرسه هدایت نهبندان
این بنا در سال ۱۳۰۷ ه.ش به عنوان نخستین مدرسه شهر نهبندان ساخته شد. این بنا تک ساختمانی است در داخل یک محوطه، کف بنا نسبت به زمین در حدود۶۰ سانتی متر مرتفعتر است.مصالح مورد استفاده در ساخت بنا خشت خام ، آجر برای نما، کاهگل، گچ و چوب برای درب ها و پنجره ها است. این بنا در سال ۱۳۰۷ه.ش( درزمان حکومت پهلوی یکم) ساخته شده است.
کوه های مریخی یا مینیاتوری
کوههای مینیاتوری در پنج کیلومتری غرب نهبندان واقع شده است که دارای وسعت یک کیلومتر عرض و ۲۵ کیلومتر طول هستند و از بهترین زیباهای زمینشناسی در شرق ایران به شمار میروند.این نوع کوهها در ایران تنها در شهرهای چابهار و نهبندان وجود دارند. کوههای مینیاتوری در نهبندان یکی از مهمترین تفریحگاههای این شهر محسوب میشود. ارتفاع بعضی از آنها تنها پنج متر است و از آنجایی که این کوهها در کنار یکدیگر و با پیچیدگیهای خاصی قرار گرفتهاند و سایزهای مختلفی دارند به آنها مینیاتوری میگویند. این کوهها از نوع رسوبی و به شکل دندانه دندانه هستند که بر اثر فرسایش باران و باد به این شکل در آمدهاند و در رنگهای قرمز و خاکستری وجود دارند. رصد آسمان در شبهای پر ستاره نهبندان، یکی از ویژگیهای جذاب این منطقه میباشد.
تالاب كجی
تالاب كجی نمكزار نهبندان با دارا بودن چشم اندازی بسیار زیبا، در ۷۵ كیلومتری نهبندان و در حاشیه محور این شهرستان به بیرجند قرار گرفته است.مساحت این تالاب ۲۲ هزار هكتار و ۷۶۵ متر مربع می باشد و با وجود خشكسالی های چند سال اخیر در این شهرستان، اما همچنان زنده و پایدار مانده است.این تالاب شوره زاری وسیع است كه به خاطر پایین بودن از سطح ارتفاع آن نسبت به مناطق اطراف و با توجه به شوری زیاد خاك آن به دریاچهای پوشیده از نمك و به رنگ سفید تبدیل شده است.از آنجا كه در فصلهای پاییز و زمستان این تالاب دارای آب می باشد، لذا به محل امنی برای پرندگان آبزی تبدیل شده و همه ساله پذیرای پنج هزار پرنده مهاجر و بعضا از نوع نایاب كشور است.
آبشار کنده گاو
این آبشار در شهرستان نهبندان، بخش شوسف، منطقه چاهدراز قرار گرفته و دارای طبیعت بسیار زیبا و دیدنی است. نامگذاری آن به گنده گاو به این دلیل است که در زمان های قدیم مردم این منطقه گله های گاو خود را برای چرا به این منطقه می فرستادند و این گاو ها به علت بیماری ناشی از مصرف آب آبشار تلف می شدند. در اثر فساد لاشه ها بوی متعفنی منطقه را فرا میگرفته از این روی نام گنده گاو به آن داده شده است. همچنین دلیل نامگذاری به گنده آب وجود گوگرد فراوان در آب است که علاوه بر بوی بد دارای مزه بسیار تلخی نیز هست و در صورت شرب باعث ایجاد مسمویت خواهد شد.
موزه مردم شناسی نهبندان
این موزه در خانه سالاری، از خانههای تاریخی زیبای شهر نهبندان و در داخل بافت تاریخی این شهر واقع شده است که دارای وسعتی حدود ۱۸۰۰ مترمربع میباشد. خانه سالاری از نوع خانههای دو ایوانی است و با توجه به سبک معماری موجود، این خانه در اواخر دورة قاجار ساخته شده و در دورههای بعد الحاقاتی به آن افزوده گردیده است.قسمتهای مختلف موزه عبارتند از: نمایشگاه عکسهای بناهای تاریخی، لباسهای محلی، مراحل کاشت، داشت و برداشت محصولات کشاورزی، قالی بافی و نخ ریسی و… . آسبادهای نهبندان به عنوان یکی از نمادهای این شهر شناخته شدهاند و در بخشی از موزه ماکت یکی از آسبادها به نمایش در آمده است.
ارسال نقد و بررسی